Barna mézeskalács-házikó készítése lépésről lépésre

Mitől lesz a mézeskalács ilyen sötét színű? A hozzáadott kakaóportól!
Megmutatjuk, hogyan készíthető el díszítve a mézeskalács házikó.
Mekkora mézeskalács házat készítsünk?
Lehet kicsi és egészen nagy is. Attól függ, mennyire szeretnénk szépen kidolgozni a díszítést, és a díszítéshez, milyen alapanyagokat használunk.
Tojásfehérje habból és porcukorból készült krémet használunk a minták megrajzolásához, de a díszítőelemek felragasztásához is. Ilyen sokoldalú a tojásfehérje hab és porcukor keveréke.
Tipp
Minél sűrűbbre keverjük a krémet, annál gyorsabban megszárad, és nem kenődik el. Ez különösen ferde alapon érdekes, mint például a mézeskalács ház tetőszerkezete.
Tehát, a mézeskalács ház minden része ehető lesz!
Mi kell hozzá?
  • 200 g méz
  • 60 g vaj
  • 100 g barna cukor
  • csipet só
  • 2 tojás + 1 fehérje
  • 500 g liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 150 g porcukor
  • esetleg színes átlátszó zsírpapír (ablakhoz)
  • díszítőelemnek dió, mandula, színes cukor
  • sütőpapír sablon készítéséhez
Elkészítés



Hőálló edényben, alacsony láng felett kezdjük el elkeverni a mézet, vajat, cukrot, sót, amíg a cukor teljesen feloldódik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Először a tojásokat keverjük el az előbb elkészített mézes keverékben, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet és kakaót, mézeskalács fűszerkeveréket. Alaposan gyúrjuk össze, majd takarjuk le fóliával, hogy ne száradjon ki, amíg állni hagyjuk a tésztát. 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.
Kezdjük el sütőpapíron megrajzolni a ház elemeit.
Milyen elemekből állítható össze a mézeskalács ház?
Tető: 2 db 15x20 cm
Ház oldalai: 2 db  6x15 cm
Ház első és hátsó fala külön-külön: oldalfalak magassága 6 cm, szélessége 15 cm, magassága 20 cm. A 15 centiméteres alapról felfele kimérünk 20 centimétert, és ebből a csúcspontból indítjuk a tető vonalát az oldalfalakhoz, melyek a 15 centiméteres alap két szélén 6-6 centiméter magasak.
Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.
Nyújtsuk ki a mézeskalács tésztát körülbelül 5-6 mm vastagságúra, majd az előrajzolt és kivágott papír segítségével szabjuk ki a ház részeit.
Ne felejtkezzünk meg a ház oromfalánál kivágni az ajtót és ablakot. A kivágott darabokat is süssük ki, mert rögzíthetőek lesznek ajtóként és spalettaként a házra.
A tésztát süssük ki 15 perc alatt, és hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez készítsük el a fehér krémet tojásfehérje habot kemény habbá verve, benne a porcukrot elkeverve. Töltsük zacskóba, aminek a sarkára pici lyukat vágunk. Ne vágjuk túl nagy nyílást, mert rajzoláskor túl vastag lesz a motívum vonala. Ugyan ezt a krémet használjuk ragasztóként a mézeskalács ház elemeinek egymáshoz rögzítéséhez.
Minden elem összeillesztésekor várjuk meg, amíg a fehér krém elkezd megszáradni. Ne legyünk türelmetlenek, mert ha a tojásfehérjés porcukor nem tud megszáradni, akkor a ház elemi elcsúsznak. Csak akkor kezdjünk neki a házikó dekorálásának, amikor az elemek teljesen rögzültek.
A házikót alulról felfelé kezdjük el felépíteni, akár csak a valóságban.
Tipp
Az ablakok nyílásánál még azelőtt ragasszuk fel belülre a színes zsírpapírt, mielőtt az oromfal a helyére kerülne.
Végül rajzoljuk meg a motívumokat és díszítsük kedvünkre a mézeskalács házikót.

forrás: noivilag.hu

Megjegyzések